1 Ocak 2011 Cumartesi

Erken Tanı İçin Ne Yapmalıyım?








Erken Tanı İçin Ne Yapmalıyım?
Mamografi
Mamografi, düşük dozajlı x-ışını ile memenin detaylı görüntülenmesidir. Meme iki levha arasında sıkıştırılarak değişik pozisyonlarda görüntüler alınır. Sıklıkla yukardan aşağıya doğru (kraniokaudal-CC) ve yandan (mediolateral-MLO) mamografiler çekilir.

Mamografi herhangi bir belirti ve şikayeti olmayan kadınlarda meme kanserinin erken teşhisi için (tarama mamografisi) veya memede kitle, ağrı, meme başı akıntısı gibi semptomları olan kadınlarda tanı koymak için (tanısal mamografi) yapılır.
Ne sıklıkla mamografi yaptırmalıyım?
Tarama mamografisi meme kanseri için risk faktörü ve hiçbir şikayeti olmayan kadınlarda 40 yaşından sonra yılda bir önerilmektedir. Mamografide meme kanseri, elle hissedilir hale gelmeden çok daha küçükken saptanabilir. Düzenli tarama mamografisi yapılanlarda meme kanserinden ölüm oranı % 33 azalmaktadır.
Daha genç yaşta mamografi çektirmeli miyim?
35 ile 40 yaş arası ilk mamografi çekilmelidir. 35 yaşından daha genç olan kadınlarda bir yandan meme dokusunun yoğun olması nedeniyle görüntülemenin zor olması, öte yandan meme kanseri görülme olasılığının oldukça düşük olması nedeniyle bu yaş, grubundaki kadınlara rutin mamografi önerilmez. Genç bayanlarda meme dokusundaki sorunlar genellikle meme muayenesi ve meme ultrasonografisiyle aydınlatılır.
Mamografinin yan etkisi var mı?
Mamografi çekilirken uygulanan x-ışını dozu, akciğer filminde uygulanan ışın dozunun sadece 4 katıdır. Bu miktarın meme dokusuna ve vücuda herhangi bir zararı yoktur. Mamografiyi güvenle çektirebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder